מאחורי כל חלב עיזים , עומדת עז.


זה מעט מצחיק אבל לא מעט אנשים ובעיקר ילדים כלל לא יודעים או מבינים שהחלב שהם שותים לא מיוצר בבית חרושת אלא מופק שלא עבורנו אך בשימושינו בעטינים של נקבות חיות משק (כבשים, פרות, עיזים ונאקות) שהאדם ביית ומגדל לצרכיו.
בכתבה שלפנינו נלמד להכיר עוד כמה צדדים של העז המספקת לנו חלב כל כך משובח.
העז היא אחת החיות המבויתות הראשונות, צועדת עם האדם,לצדו ולמענו כבר אלפי שנים. המסע התחיל ככל הנראה כבר לפני 10,000 שנים באזור איראן וטורקיה שם למדו שבטים נודדים להשתמש ולנצל את החלב, הבשר, הצמר והעור של העז לצרכי תזונה, בנייה ולבוש.
עבור רובינו העז, כמו חיות משק אחרות, היא לא יותר מאשר תחנה ללבן שבבקבוק או לגבינה צהובה שבאריזת הניילון. היא מספקת, גם עבורנו, חלב ובשר ומנעימה את זמננו בפינות חי ואף כחיית מחמד (תתפלאו).  בכל זאת אנחנו יכולים רק לנסות ולהבין כיצד אבות אבותינו (וגם אוכלוסיות מסוימות כיום) היו קשורים ותלויים בהן כמפרנסות ומזינות.

אבותינו הפיקו, חלבו, ניצלו וטיפלו אך גם צפו, למדו והושפעו מהעזים. חיות לחיכניות עשב חברותיות, חמות ומיטיבות אך גם בעלות רצון משלהן, תעוזה (כשמן כן הן), סקרנות ויצרים. אף יש שיגידו בעלות פרצוף מעט אנושי שיכול להיות מלא אמפתיה או מנגד מעט מפחיד. אכן מעניין לעמוד על כך שלאורך ההיסטוריה תפסה העז מקומות שונים ומעניינים במיתולוגיה ובפולקלור של תרבויות שונות דבר המבטא אולי את החשיבות שתפסה העז בחיי היומיום הגשמיים והרוחניים בימים קדומים ורחוקים. לא רק כ"מכונה" לייצור חלב אלא אולי גם מתוך התבוננות אמיתית בדרכיה, תכונותיה ורצונותיה. 

במיתולוגיה היוונית אבי האלים זאוס הונק ע"י עז-נימפה שנקראה ' אמאלתיאה '. קבוצת הכוכבים capricornus  יוצרת מבנה המזכיר עז שנחשבת כאותה ' אמאלתיאה '.
אל הרועים והעדרים 'פאן' (Pan) מוזכר כבעל חצי עליון של אדם וחצי תחתון של עז וקרניים, נחשב לאל  של השדות, האחו והיערות ולכן נקשר לפוריות ולאביב (אפשר לדמיין עז הרועה לה בעצלתיים באחו). מעניין כי המילה פאניקה (Panic) נגזרה ככל הנראה מאחד מסיפורי הקרבות במיתולוגיה בהם האל פאן זרה פחד וטרור (פאניקה) בקרב הטיטאנים שהתקיפו את האולימפוס. 'פאן' קיבל גם אספקטים רומנטיים והוא נודע בשל כוחותיו המיניים וכיבושיו.
 גם הסטירים, יצורים מיניים ואוהבי יין תוארו כיצורים שחציים העליון אדם וחלקם התחתון עז. אלים ויצורים בעלי מראה עזי מופיעים גם במיתולוגיה הרומית ובהם האל  'פאון' (Faun) הפאונים הם יצורים דומים לסטירים היוונים.

ביהדות קיים המושג שעיר לעזאזל שנתבע כנראה ממנהג קדום של הקרבת שעיר כלומר תיש (זכר העז) לצורך כפרת עוונות. השעיר נשלח למקום מבודד במדבר ושם הופל מצוק ואיתו חטאי העם. ע"פ אחת הפרשנויות, השעיר הוקרב למעשה עבור השטן. לאור פרשנות זו מעניינת העובדה שבתרבויות שונות מקבל השטן לעיתים מראה תישי, בעל קרניים.


אז מסתבר שיש מי שבוכה על חלב שנשפך כאן למטה בארץ ומי יודע אולי גם במערכת כוכבים מרוחקת.
ותודה לעזים, על חלב לבן וטהור וסליחה על כל הפאניקה, השטניות והסאטירה שלמדנו מכן העצמנו והחזרנו לכן שלא כגמולכן.